Portret van de Chinese dwerghamster

...een superlief kannibaaltje

tekst en fotografie © Judith Lissenberg

De wildkleurige Chinese dwerghamster is bruingrijs van kleur met een grijswitte buik. Over zijn rug loopt een zwarte aalstreep. Er zijn ook bonte Chinezen met witte vlekken. Volgens het ideaalbeeld hoort een gevlekte Chinees een witte vlek op zijn kop te hebben. De gevlekte dieren zijn vaak iets vriendelijker ten opzichte van elkaar dan de wildkleurige dwergen. Heel soms worden er geheel witte Chinese dwerghamsters met zwarte oogjes geboren.

Op het menu van deze gemakkelijk te verzorgen knagers staat gemengd knaagdierenvoer, aangevuld met dierlijke eiwitten. De Chinees zal graag meesnoepen van de brokken voor hond en kat. De Chinese dwerghamster gaat doorgaans heel gezond door zijn leventje en wordt voor knaagdierbegrippen erg oud, een leeftijd van vier jaar hoort beslist tot de mogelijkheden. En misschien verbetert je mini-kameraadje wel het record, dat door een Engels Chineesje op 58 maanden schijnt te zijn gezet.
Een van mijn favoriete knagers is de Chinese dwerghamster (Cricetulus griseus). Een vrij onbekende dwerghamstersoort, die in Nederland slechts door een handjevol liefhebbers wordt gehouden. Jammer, want het Chineesje staat hoog genoteerd in de top tien van de allerliefste kleine knaagdieren!
De Chinese dwerghamster, zijn naam zegt het al, is van Aziatische afkomst. Hij behoort tot de familie van de langstaarthamsters. Met zijn slanke, gestrekte lichaam (zo'n 9 tot 12,5 centimeter lang) wijkt hij in bouw af van de rondere, molligere en bovendien veel bekendere Russische dwerghamster. Dankzij zijn grijphandjes en een ruim twee centimeter lang staartje, dat hij als extra houvast om voorwerpen heen kan 'krullen', kan de Chinees niet alleen in steppegebieden maar ook in berg- of bosachtige streken goed uit de voeten. Hij klimt en klautert graag. Houd daar rekening mee als je een woning voor hem inricht.
Ten opzichte van mensen is de Chinese dwerghamster superlief, beslist niet bijterig en snel handtam te maken. Vriendelijk als hij is, laat de Chinees zich gemakkelijk oppakken. Met zijn handjes, voetjes en staartje klemt hij zich vervolgens vast aan de vingers van zijn verzorger. Snelheid ontwikkelen deze diertjes pas als ze los op de grond lopen. Zorg daarom dat ze niet uit je handen springen of uit hun verblijf kunnen ontsnappen. Het kan heel wat vangwerk kosten eer je deze watervlugge Speedy Gonzales weer te pakken hebt!
Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is bij Chinese dwerghamsters goed te zien. De vrouwtjes zijn wat kleiner en compacter van bouw dan de langgerekte mannetjes, die bovendien te herkennen zijn aan hun opvallend sterk ontwikkelde testikels. De teelballen, die bij volwassen dieren wel eenderde van de totale lichaamslengte kunnen beslaan, worden nogal eens voor tumoren aangezien. Geen paniek, er is geen sprake van een gezwel. Je bent simpelweg in het bezit van een kerngezonde mannetjes-Chinees!

De Chinese dwerghamster leeft van nature solitair (alleen). Soortgenoten kan hij in veel gevallen niet luchten of zien. Wie geen fokplannen heeft en 'gewoon' een Chineesje als huisdier wil houden kan zich, om problemen te voorkomen, beperken tot de aanschaf van 1 diertje. Ze kunnen prima in hun eentje leven. Meerdere Chinezen bij elkaar zetten kan leiden tot een bloedbad, waarbij de dieren elkaar vreselijk kunnen toetakelen.
De agressie gaat vaak uit van de vrouwtjes, die als ware kannibalen hun partner soms met huid en haar opeten. Ze hebben het vooral gemunt op de staart en testikels van hun echtgenoot. Die vechtlust komt de populariteit van het diertje en de fokresultaten helaas niet ten goede. Gelukkig zijn er ook stammen die verdraagzamer zijn. Soms is het zelfs mogelijk om Chinese dwerghamsters in een (familie)groep te laten samenleven. Dat is echter nog geen garantie voor spoedig nageslacht. Chinese dwergjes stellen het krijgen van kinderen vaak uit tot ze circa zes maanden of nog ouder zijn.
Gevlekte Chinees