Portret van de kleurmuis

...een slanke schoonheid

Tekst en fotografie © Judith Lissenberg
De kleurmuis stamt af van de huismuis (officieel: Mus musculus). Mens en muis leven al eeuwenlang samen. Het knagertje is in de loop der tijd door ons voor van alles gebruikt: als slangenvoer, als proefdier - wie kent niet de muis met dat oor op zijn rug - en in vervlogen tijden zelfs als geneesmiddel in de vorm van druppeltjes muizenbloed. Maar bovenal is de muis, trouwens ook al eeuwenlang, een alleraardigst gezelschapsdiertje. Griezelen is echt niet nodig! Ondanks zijn misschien wat eng uitziende lange blote staart, doet deze leuke knager geen vlieg kwaad.
Muizen kunnen worden gefokt in bijna alle kleuren van de regenboog. Vandoor ook de naam kleurmuis. In Engeland, waar al in 1895 de 'National Mouse Club' werd opgericht, is een andere mooie naam voor de 'thuismuis' bedacht om aan te geven dat de kleurmuis niet zomaar een muis is. Ze spreken daar van fancy mouse, wat 'chique muis' betekent.

Naast de overbekende witte muis met rode oogjes en de 'gewone' wildkleur zijn er zwarte, chocolade, grijze, rode, oranje, gele, créme, blauwe en zelfs champagnekleurige muizen. Bovendien zijn er tal van kleurpatroontjes. U wilt een muis die er wat tekening betreft uitziet als een Siamese kat, een Hollander konijn, een Dalmatische hond of een Lakenvelder koe? Dat kan allemaal!


Zwart tan
Er zijn ook tan-muizen met een vurig oranjebruin buikje, en zilvervos muizen met een witte 'onderkant'. Helemaal bijzonder is de rump-white, een muis die half gekleurd (de voorkant) en half wit (de achterkant) is.

Het kan nóg excentrieker, want er zijn ook verschillende soorten beharing. Naast de normaalhaar zijn dat de glanzende satijnhaar, de heel aparte langhaar, de borstelhaar met op zijn lijf kruintjes als een ruwharige cavia, de warrelige en krullerige rex ofwel 'frizzie' en - maar voorlopig alleen nog in Amerika - de hele blote haarloze muis.
'Frizzie' muizen met watergolfjes
In de speciaal voor de kleurmuis opgestelde tentoonstellingsstandaard staat beschreven hoe de ideale 'showmuis' er moet uitzien: een lange en slanke schoonheid met een brede kop, grote oren en een mooie, lange staart waarin geen verdikkingen of krommingen, de zogenoemde 'kinks', mogen zitten. Het ideale muizengewicht ligt tussen de 45 en 60 gram.

Een muis beetpakken kan door hem of haar met duim en wijsvinger op te pakken bij het begin van de staart, de staartbasis. Let op: nooit halverwege de staart of aan de staartpunt! Vervolgens kunt u hem zo op uw handpalm zetten. Tamme muizen klimmen vaak rechtstreeks uw hand op.
Gevlekte ('broken') muis
Knuffelen met muizen gaat wat moeizaam, daar zijn ze echt te klein voor. Maar niets is leuker dan 'muisjes kijken'. U kunt ze prachtig observeren in een grote aquariumbak. Zorg wel dat die bak afgesloten kan worden met een deksel, want vooral jonge muizen kunnen hoge sprongen maken. Met behulp van een klimtouw (muizen zijn, met gebruik van hun lange staarten, ware evenwichtskunstenaars), wc-rollen, een loopmolen en allerlei andere speeltjes maakt u een prachtige muizenstad.
Overnachten doen deze kleine knagers graag in een omgekeerde bloempot. Sla een scherf uit de rand van de pot om een toegangsdeur te maken.

De kleurmuis is heel sociaal en leeft graag samen in groepjes. Neem daarom minimaal twee muizen. Kies voor dieren van hetzelfde geslacht om een geboortegolf n uw muizenstad te voorkomen. Onderschat de voortplantingsdrift van de kleurmuis niet! Nesten van acht à tien jongen zijn normaal en zelfs een nest van achttien jonge muisjes behoort tot de mogelijkheden.
Duifgrijs tan
U kunt het beste kiezen voor een groep vrouwtjes. Mannetjesmuizen kunnen, door de typische en sterke lucht van hun urine, behoorlijke stinken. Bovendien zijn ze, omdat ze hun territorium willen bewaken, onderling wat vechtlustiger. U kunt uw muis gemengd knaagdiervoer voorschotelen met als bijgerecht wat groen en af en toe wat andere lekkere hapjes en knabbels. Muizen worden snel vet. Is het dier te plom of ziet u vetrolletjes? Dan moet de muis op dieet.

Van een muis heeft u gemiddeld anderhalf tot drie jaar plezier. Kleurmuizen zijn vrij gevoelig voor bepaalde ziektes. Ze kunnen kouvatten, want de Engelsen met alweer zo'n mooi woord 'the snuffles' noemen. Luchtweginfecties kunnen het gevolg zijn van stoffig bodemmateriaal in het verblijf. Muizen zijn verder gevoelig voor tumoren en huidirritaties, veroorzaakt door bijvoorbeeld luis of mijt. Gevreesd zijn de muizenpokken, een zeer besmettelijke en dodelijke virusziekte waarbij de ogen gezwollen zijn en, heel akelig om te zien, de poten en staart soms afsterven.
Wie bijzondere muizen zoals dwergmuizen wil houden, doet er goed aan eerst een boekje te kopen, waarin staat welke verzorging uw exotische muis precies nodig heeft.

Misschien heeft u wel eens gehoord van dans- of springmuizen. Dat zijn dieren die zich, vaak onafgebroken, voortbewegen door in kringetjes te lopen of door heuse loopings te maken. Dat lijkt grappig, maar dat is het allerminst. Deze dieren hebben een erfelijke afwijking. Door een gestoord evenwichtsorgaan kunnen ze niet anders dan eindeloos 'grappige' rondjes maken. Aan dit soort muizen kunt u beter niet beginnen.
Bijzondere muizenkleuren-diashow
Mouse City
Ieeek! Hier kun je als muis beter niet in terechtkomen! (klik op de val voor informatie over de muizenvalverzamelaar)