Ook als huisdier kunnen ze niet stilzitten. Vanwege hun supersnelle springbewegingen worden ze vaak vergeleken met vlooien. Wie van rust houdt, wordt van een bak vol heen en weer rennende Robby's behoorlijk nerveus! Doordat Roborovski dwerghamsters ze heten niet voor niets vaak Speedy! zo druk doen, zijn ze nogal moeilijk op te pakken en slecht hanteerbaar. Voor kinderen die graag een beestje willen vasthouden en knuffelen, draait de aanschaf van een bezige bij als de Robby dan ook vaak uit op een teleurstelling. Dit is echt een knagertje om naar te kijken.
De Roborovski dwerghamster (Phodopus roborovskii) komt net zoals de Rus en de Campbelli uit de familie van de kortstaart-dwerghamsters. De 'Robby' is de allerkleinste en eigenlijk ook de minst bekende dwerghamster. Ondanks dat hij al sinds de jaren tachtig in Nederland is, blijft de Roborovski dwerghamster een vrij zeldzame verschijning.
Waar de Rus en Campbelli in het wild meer op met gras en struiken begroeide steppen leven, houdt de Robby van een zanderiger gebied. Zijn kleur is daaraan aangepast. De Roborovski dwerghamster heeft een vaal bruingeel tot dof zandgeel gekleurde rug, waarover een roestbruine glans ligt. Het onderste deel van de haren is blauw gekleurd. Omdat de vacht wat open staat, schijnt die blauwe kleur iets door het geel heen. De buik van de Robby is helderwit.
De Roborovski heeft geen aalstreep en geen driebogenlijn. Daardoor valt hij niet te verwarren met de Rus of Campbelli. Boven ieder oog heeft de Robby een opvallende witte vlek. Karakteristiek is verder zijn grote witte snor met sterk ontwikkelde snorharen. Van alle dwerghamsters lijkt deze soort het minst oud te worden.
Roborovski dwerghamsters kunnen in koppels of in groepen worden gehouden. Ze voelen zich bij uitstek thuis in een mooie grote bak gevuld met fijn zand en stenen om onder te schuilen. Robby's sprinten in het wild razendsnel van de ene naar de andere schuilplaats.