Als je weet hoe je met deze teddybeer moet omgaan, is de Syrische hamster heel plezierig in de omgang. De hamster is er trouwens niet alleen voor kinderen. Schaam je niet voor je hamsterliefde, want ook 'grote mensen' en met name senioren hebben aan deze nieuwsgierige, lieve en ondernemende knager een leuk huisdier.
Een van de bekendste kleine knaagdieren is de Syrische hamster (Mesocricetus auratus ofwel 'middelgrote, goudkleurige hamster'). Dankzij zijn fraaie goudbruine velletje is hij beroemd geworden onder de naam goudhamster, maar inmiddels zijn er ook withamsters, grijshamsters, oranjehamsters, zwarthamsters en nog veel meer kleuren hamsters. Vandaar dat de liefhebbers tegenwoordig de naam Syrische hamster gebruiken. Syrië is het land waar de soort voor het eerst is gevonden.
De Syrische hamster lijkt een beetje op een teddybeer: mollig met een grote ronde kop, kraaloogjes en een zacht vachtje. Er zijn normaalharige, langharige, satijnharige en krulharige (rex) hamsters. De Syr weegt gemiddeld tussen de 120 en 180 gram en is daardoor wat groter en gemakkelijker vast te houden dan een dwerghamster. Eigenlijk kennen we de Syrische hamster pas ruim vijftig jaar als huisdier. De soort heeft zich razendsnel weten aan te passen aan een leven als gezelschapsdier en is heel eenvoudig te verzorgen.
In de dierenspeciaalzaak is alles verkrijgbaar wat deze hamster nodig heeft. Kies voor een zo groot mogelijk verblijf waarin het dier volop kan klimmen en klauteren. De hamster eet gemengd knaagdiervoer, regelmatig aangevuld met groenvoer en een paar honden- of kattenbrokjes. De Syrische hamster is namelijk een omnivoor (alleseter) en heeft daarom behoefte aan dierlijke eiwitten. Veel hamsters zijn een soort afvalemmers: ze lusten bijna alles. Broodkorsten, restjes gekookte aardappel of een stukje kaas, je kunt heel veel aan ze kwijt. Let er wel op dat die extraatjes extraatjes blijven en niet de hoofdmaaltijd van het dier gaan vormen.
Ondanks zijn leuke uiterlijk en eenvoudige verzorging gaat de Syrische hamster vaak gebuikt onder een negatief imago. Niet iedereen is even gecharmeerd van deze knager. Hier een top tien van de meest gehoorde kritiekpunten en wat er op die kritiek gezegd kan worden.
1. Hamsters bijten
Klopt, en ze bijten niet zo zuinig ook! Dankzij vier vlijmscherpe voortanden heeft de beet van een hamster het effect van een nietmachine. maar een hamster die bijt heeft daartoe altijd een gegronde reden. Misschien heb je hem laten schrikken, of is hij ruw uit zijn slaap gehaald of ruiken je vingers naar eten of naar andere huisdieren. Hamsters bijten, maar alleen als er iets mis is in hun omgeving of met hun verzorging.
2. Hamsters zijn saai, ze slapen overdag
Klopt, hamsters zijn van nature vooral actief tijdens de nachtelijke uren en gedurende de ochtend- en avondschemering. Maar in ruil voor een lekker hapje is de hamsterbest bereid zijn bioritme wat aan te passen. Veel dieren worden wakker als hun eigenaren thuiskomen van school of werk. Speeltjes houden de hamster extra actief. In een verblijf met klim- en klautermogelijkheden voert hij graag een acrobatische show voor je op.
3. Hamsters ontsnappen
Klopt ook! Een hamster is supernieuwsgierig en altijd in voor een spannende ontdekkingstocht door je huis. Hij weet in no-time de ontsnappingsgevoelige plekken in zijn verblijf te vinden. Maar als je zorgt voor een degelijk hamsterhuis met goed sluitende deurtjes, is er niets aan de hand.
4. Hamsters knagen alles kapot
Inderdaad. Het is daarom onverstandig om de hamster zonder toezicht los te laten lopen. Dat gaat ten koste van je mooie vloerbedekking, antieke kast en, heel gevaarlijk, de elektrische bedrading. Geef de hamster hondenkoekjes, harde honden- of kattenbrokjes, gedroogde broodkorsten, noten, winterpenen, wilgentakken en andere geschikte knabbelmaterialen waarop hij zijn knaaglust probleemloos kan botvieren.
5. Hamsters vechten
Hamsters vechten omdat het in tegenstelling tot veel andere knaagdieren geen gezelligheidsdieren zijn. Een volwassen hamster duldt geen soortgenoten om zich heen. Vechtpartijen worden voorkomen door elk dier apart te huisvesten. Een hamster in zijn eentje houden is niet zielig, maar heel natuurlijk.
6. Hamsters gaan snel dood
Helaas, hamsters worden inderdaad niet heel erg oud: gemiddeld anderhalf tot drie jaar. Hamsters leven duizend dagen of, zoals ook wel eens wordt gezegd, drie zomers en twee winters. Maar dat korte leventje geldt ook voor veel andere kleine knaagdieren en een pluspunt is dat de meeste hamsters heel sterk en gezond zijn.
7. Hamsters rennen alleen maar rond in zo'n stom wiel
Over het gebruik van een loopwiel in het verblijf zijn de meningen verdeeld. Enerzijds houdt dat 'joggen' de hamster fit en actief. Maar anderzijds kan het rondjes lopen een dwangneurose worden. De hamster is dan niet meer uit het wiel te krijgen en rent urenlang en eindeloos door. Je kunt het looprad dan beter weghalen en het eventueel slechts af en toe in het verblijf plaatsen.
8. Hamsters maken veel lawaai
Vooral 's nachts kunnen hamsters heel wat herrie schoppen. Ze plukken met hun tanden aan de tralies van hun kooi of spelen een spelletje voetbal met hun voerbakje. Een piepend loopwiel kan je nachtrust ook danig verstoren. Zorg daarom dat de hamster op een plaats staat waar je geen last hebt van zijn luidruchtige activiteiten.
9. Hamsters, daar heb je weinig aan
Meer dan je denkt. Hamsters zijn heel erg grappig om te observeren. Ze hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid. Bovendien zijn ze beslist niet dom, ze kunnen bijvoorbeeld kleine kunstjes leren. Je kunt van je hamster(s) zelfs een hele hobby maken. Misschien vind je het leuk om als sportfokker met je hamsters naar keuringen te gaan of om bepaalde kleuren te fokken.
10. Hamsters zijn niet geschikt voor kinderen
Kinderen kunnen met deze vrij kleine knaagdieren niet uitgebreid knuffelen of er mee gaan wandelen. Maar hamsters kunnen wel erg tam worden en laten zich, nieuwsgierig als ze zijn, graag oppakken en aaien. Ze zijn voor kinderen gemakkelijker te verzorgen dan een konijn of cavia. Kinderen kunnen op allerlei manieren met hun hamster bezig zijn. Laat ze maar eens een mini-moestuintje voor het dier aanleggen, of een stad van Legostenen bouwen waarin de hamster onder toezicht kan rondsnuffelen.