Heb je een vraag over kleine knagers?
Dan ben je hier op de juiste afdeling!
Lees eerst dit!
Neem, voordat je je vraag stelt, eerst even de top zes van de meest gestelde vragen door.
Misschien heb je het antwoord op je vraag dan al gevonden.
1. Mijn knager heeft een bult, doet zo vreemd, voelt zich niet lekker, wil niet eten, lijkt wel ziek, krabt heel veel, heeft een oog dat niet meer open wil, zit stil in een hoekje... Wat zou er aan de hand kunnen zijn?
Het antwoord op deze vraag is: ga naar de dierenarts! Vanaf een afstand is niet te beoordelen wat er met het dier aan de hand is. Schakel snel medische hulp in zodat je knager niet onnodig lang hoeft te lijden!
2. Ik moet een spreekbeurt houden/werkstuk maken over kleine knagers. Kunt u me even wat informatie en foto's toesturen?
Nee, helaas. KNAGERS! online heeft hiervoor geen kant-en-klare pakketjes klaarliggen. Maar eigenlijk is alle informatie die je nodig hebt te vinden via deze site, of op te zoeken in bijvoorbeeld de openbare bibliotheek.
3. Mag ik teksten en/of foto's van KNAGERS! online op mijn eigen site gebruiken?
Nee, helaas. De foto's en teksten zijn speciaal voor deze site en voor publicatie in boeken en tijdschriften gemaakt. Ze worden, trouwens net als alle andere foto's en teksten die je op internet vindt, beschermd door auteursrecht, óók als dat niet uitdrukkelijk vermeld staat. Als je graag naar informatie of afbeeldingen op deze site wilt verwijzen, kun je dat doen door op je eigen website een link te maken naar KNAGERS! online (http://clik.to/knagers). Als extra service is er KNAGERS! online webart waar je plaatjes vindt die je wél gratis en voor niets voor je eigen website gebruiken mag.
4. Help! We hebben een nestje wilde muizen gevonden! Hoe kunnen we de jongen in leven houden?
Bij KNAGERS! online komen veel vragen binnen van mensen die in of rond het huis, bijvoorbeeld tijdens het graven in de tuin of het opruimen van een zolder, schuur of stal een nestje jonge muizen hebben gevonden/verstoord. De moedermuis lijkt er vandoor en daar zit je dan, met een stel van die kleine wurmpjes... De verleiding is dan groot om de kleintjes mee te nemen, in een doosje te doen en met de hand op te voeden. Babymuisjes met de hand grootbengen lijkt misschien leuk, maar de kans dat het lukt is echt minimaal, zeker als de dieren nog heel erg jong zijn. Je kunt een nestje jongen het beste laten liggen op de plek waar je ze hebt gevonden. Zit er niet aan. Er is een kans dat het moederdier, als het weer rustig is, terugkeert naar haar jongen om ze verder te verzorgen. Heb je de muisjes al in een doosje liggen? Bereid je dan voor op een zeer intensieve verzorging waarmee je dag en nacht (!) bezig bent. Schakel de dierenarts of een professionele dierenopvang in voor hulp. Meer over het laten opgroeien van weesmuisjes lees je in het Engelstalige artikel Caring for Orphans. Klik hier voor de website over kunstmelk die volgens de fabrikant ook geschikt zou zijn voor muizen.
5. We zijn op zoek naar een knager. Heeft u of weet u dieren te koop?
6. We hebben muizen in huis! Misschien vindt u het raar dat we daarover bij u aankloppen, maar we dachten dat u als knaagdierliefhebber misschien wel een diervriendelijke manier weet om muizen te vangen?
Er zijn muizenvallen te koop waarin je muizen levend kunt vangen, om ze vervolgens ergens buitenshuis weer los te laten. De vraag is daarbij alleen: waar? Als je de gevangen muizen in de tuin loslaat, is de kans groot dat de muis weer eerder binnen is dan jij! Je kunt de muis natuurlijk ook een heel stuk verderop in de natuur loslaten, maar besef dan wel dat je hem plompverloren in een voor hem onbekend gebied neerzet waar hij geen onderkomen en mogelijk niet veel overlevingskansen heeft. De vraag is wat diervriendelijker is...
Tip van de webmaster: muizen vang je het best met pindakaas.
Is je vraag nog niet beantwoord?
Dan kun je hieronder gebruikmaken van de KNAGERS! online vraag-en antwoordservice. Je krijgt, eventueel na het inschakelen van andere knagerdeskundigen, zo snel mogelijk antwoord.